Hur mycket ska vigselgåvor kosta

De flesta av oss har någon gång i livet varit på ett bröllop och har någorlunda koll på vad man kan köpa i bröllopspresent och ungefär hur mycket det ska kosta. 

Men att gå på en borgerligt vigsel är inte lika vanligt och många som blir bjuden på en vigsel blir därför osäkra på om de ska köpa något i vigselgåva och hur mycket en vigselgåva ska kosta.

Egentligen skiljer sig inte vigselgåvor så mycket från bröllopspresenter och behöver varken kosta mer än eller mindre än vad du skulle ha lagt ut om du skulle gått på ett bröllop.
För bröllop brukar man säga att en present kan kosta mellan 200 och 500 kronor om man går själv och mellan ungefär 400 och 100 kronor om man kommer som ett par. Familj, släkt och nära vänner till brudparet brukar lägga ungefär 400 till 1000 kronor var på en present. Dessa riktlinjer fungerar lika bra att följa för dig som köper en vigselgåva.

Den stora skillnaden mellan en vigselgåva och en bröllopspresent är kanske att paret som gifter sig oftast inte får lika många presenter som på ett stort bröllop. 
Många som gifter sig borgligt har en mindre ceremoni med bara den närmsta familjen och nära vänner som gäster. 
Det är därför extra trevligt att lägga tid, pengar och energi på att hitta presenter som är personliga och som verkligen gör paret glada. 
Du behöver inte känna att du måste ge något väldigt exklusivt i vigselgåva men om det är så att paret inte får så många presenter så kan du gärna köpa något fint som kostar någonstans mellan 300 och 1000 kronor.
Det händer ibland att par som gifter sig borgerligt inte bjuder in till en stor fest efteråt. 
Många går helt enkelt ut och äter en middag tillsammans eller firar enkelt hemma hos brudparet. Det är därför relativt vanligt att paret firar sin första kväll som ett gift par själva. 
Vid dessa tillfällen är det trevligt att ge bort en vigselgåva som de kan njuta av under kvällen. En flaska med riktigt fin champagne är till exempel en riktigt bra present och kan kosta någonstans mellan 200 och 500 kronor. Om du vill köpa ett par riktigt bra champagneglas tillsammans kommer din vigselgåva kosta ungefär dubbelt så mycket. Om det känns dyrt kan du köpa champagnen och glasen tillsammans med någon annan av gästerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *